miercuri, 16 noiembrie 2011

PAGINA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI (DIN DIASPORA)




DOAMNE AJUTA, DRAGI ROMÂNI, 
ORIUNDE VA-ŢI AFLA!

Vă este dedicată o pagină specială, cu galerie foto, articole specifice, concursuri, realizări interactive, forum, etc
Aşteptăm de la voi gânduri, impresii, relatări, reportaje despre viaţa religioasă din afara graniţalor, dorinţe, necesităţi, articole, studii, poezii, întrebări.
Orice colaborare e binevenită şi acceptată, cu precizarea că responsabilitatea conţinutului revine autorului, adică celui care a furnizat materialul respectiv.
Câştigătorii concursurilor organizate, pe diferite secţiuni: poezie, repotaje, studii, articole, întrebări, etc, vor primi constând în diverse materiale creştine, fiind menţionaţi şi pe această pagină.
Participarea voastră cu materiale spre publicare pe acestă pagină va contribui în mod efectiv şi eficient întreţinerii blogului- răspunzând şi necesităţilor voastre spirituale.
Tot ce a-ţi dori să regăsiţi în acestă pagină- scrieţi şi în măsura posibilităţilor veţi avea.
Aşteptăm impresii, recomandările şi criticile constructive, dorinţele voastre, pe adresa noastră de e-mail:  mireanautentic@gmail.com

NE RUGĂM PENTRU VOI, SĂ NU SE PIARDĂ CREDINŢA VOASTRĂ! DOAMNE AJUTA!


Intalnire frateasca, de suflet

Subtitulatura "Limba romana fara frontiere" s-a desfasurat in 15 noiembrie 2010 in sala de arta si multimedia a Bibliotecii Judetene "A.D.Xenopol" Arad, intalnirea cu doamna Eva Iova Simon si domnul Adrian Simon reprezentanti romanilor din Ungaria.
Rugam reveniti- urmeaza reportajul complet in scurt timp.
Intalnirea reprezentantilor romanilor din Ungaria- Biblioteca Judeteana Arad
 

Sarbatoare Sfantului Apostol Andrei - 30 noiembrie 2011

Cu prilejul sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei (30 noiembrie), Ocrotitorul României și Ocrotitorul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord și a sărbătoririi Zilei Naționale a României (1 decembrie), la Centrul Eparhial din Stockholm (adresa: Hässlingbyvägen 7, 136 91 Haninge – Stockholm) vor avea loc mai multe manifestări duhovnicești ce se vor desfăşura după următorul program:

Luni – 28 noiembrie 2011, ora 17:30 - Săvârşirea Sfintei Taine a Maslului, la Paraclisul Centrului Eparhial, de către Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi. Părintele Ioan Cojanu, stareţul Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul din Alba-Iulia, va susține la sfârşitul acestei slujbe o conferință cu tema: „Sfântul Apostol Andrei - model de viețuire și mărturisire creștină în lumea de azi”.

Marţi – 29 noiembrie 2011, ora 18:00 - la Paraclisul Centrului Eparhial se va săvârşi Slujba Privegherii cu prilejul sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei.

Miercuri – 30 noiembrie 2011 – Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei - la Paraclisul Centrului Eparhial se va săvârși:
- ora 8:00 Ceasurile, Acatistul Sfântului Apostol Andrei și Acatistul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei;
- ora 10:00 Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi. După slujbă, va avea loc lansarea revistei eparhiale „Candela Nordului”, urmată de Agapa creștină.

Joi, 1 decembrie 2011 – Ziua Națională a României - la Paraclisul Centrului Eparhial se va săvârşi:
- ora 9:00 Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi;
- ora 11:00 Slujba de Te Deum cu prilejul Zilei Naționale a României. 

Parohia 'Sfântul Sava de la Buzău' din Perugia - Italia are de acum propriul lăcaş de închinare, deoarece a primit o biserică care este destinată în mod exclusiv săvârşirii sfintelor slujbe pentru comunitatea ortodoxă românească din Perugia, informează Departamentul de mass-media al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, citat de „Ziarul Lumina”.

Inaugurarea oficială a bisericii a avut loc duminică, 27 noiembrie, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Programul manifestărilor prilejuite de acest eveniment au început de sâmbătă, 26 noiembrie, cu inaugurarea expoziţiei fotografice 'România, de la imagine la vis', realizată de Corneliu-Tudor Manolache. Deschiderea expoziţiei a fost făcută de Excelenţa Sa Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, în prezenţa monseniorului Gualtiero Bassetti, Arhiepiscopul Perugiei-Città della Pieve şi a Preasfinţitului Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Parohia Perugia a fost înfiinţată acum doi ani şi jumătate, cu binecuvântarea Preasfinţitului Siluan, având ca păstor pe părintele protopop misionar Ionuţ Radu. În tot acest timp s-a slujit într-o biserică catolică printr-un contract de închiriere. Începând cu 12 iunie, parohia a primit o biserică foarte frumoasă închinată Sfântului Mucenic Florentie, prin contract de comodat pentru o perioadă de opt ani, în uz exclusiv pentru comunitatea ortodoxă română din Perugia. Biserica este impresionantă prin istorie şi dimensiuni (40 m lungime). Biserica de la Perugia este importantă şi pentru că adăposteşte moaştele Sfântului Florentie, un mucenic de la anul 250 care, împreună cu alţi patru sfinţi mucenici, se află în altarul bisericii.



Contributia Bisericii Ortodoxe Romane la realizarea Unirii de la 1 Decembrie 1918

Realizarea unitatii de neam de la 1 Decembrie 1918 a fost posibila si cu aportul Bisericii Ortodoxe Romane. Mai multe informatii despre cateva dintre situatiile si evenimentele care demonstreaza contributia deosebita pe care a avut-o Biserica la realizarea Unirii romanilor de la 1 Decembrie 1918 ne-a oferit pr. prof. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Andrei Saguna' din Sibiu: Daca trebuie sa ne gandim la contributia Bisericii la realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, trebuie sa spun ca in vechea Romanie au fost mobilizati 300 de preoti ca si confesori militari, insotind trupele pe campul de lupta, pentru perioade mai scurte sau mai indelungate de timp, iar in Transilvania, 150 de preoti au fost aruncati in inchisorile maghiare, iar alti 200 de preoti au fost exilati in judetul Sopron pe teritoriul Ungariei vestice de astazi, unde au trait in conditii mizere vreme de 2 ani de zile. In toamna anului 1918, dupa ce s-a constituit Consiliul National Roman Central cu sediul la Arad, unde un rol hotarator a avut marele patriot roman Vasile Goldis, originar din Arad, s-au constituit ulterior peste tot in Ardeal Consilii Nationale si Garzi Nationale Romanesti in cadrul carora preotii si invatatorii Scolilor Confesionale au avut un rol hotarator. Mai notez o legatura directa intre Sibiu si Iasi: Consiliul National Roman Central cu sediul la Arad l-a incredintat pe tanarul profesor de Teologie Nicolae Balan - viitorul Mitropolit al Ardealului - sa mearga la Iasi ca sa ia legatura cu Regele Ferdinand si cu autoritatile romanesti care erau refugiate acolo, la Iasi'.

In ziua de 1 Decembrie, in urma cu 89 de ani, la Alba Iulia, peste 200.000 de romani erau prezenti pentru a lua parte la proclamarea Marii Uniri. Manifestarile de atunci au inceput cu oficierea Sfintei Liturghii pentru ca romanii se uneau, in primul rand, in plan spiritual. Mai multe amanunte despre evenimentele de la 1 decembrie 1918 ne-a oferit pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae' din Iasi: 'La 1 Decembrie 1918, romanii din Transilvania, intr-un numar impresionant, s-au adunat pe Campia de la Alba Iulia, in fruntea lor fiind ierarhii celor doua Biserici, Ortodoxa si Greco-Catolica, urmati de profesori de Teologie, de protopopi si multime de credinciosi, unde au hotarat in unanimitate Unirea Transilvaniei cu Romania. S-a stabilit o comisie care sa aduca Actul Unirii la Bucuresti pentru a fi inaintat Guvernului de atunci si Regelui Ferdinand, act care sa consfinteasca dorinta de veacuri a transilvanenilor si nu numai, de a se alipi la patria-mama. Astfel a avut loc infaptuirea Romaniei Mari. In ziua respectiva, la ora 07.00, s-a savarsit Sfanta Liturghie atat in biserica ortodoxa, cat si in biserica greco-catolica. La ora 10.00 s-au adunat pe Campia de la Alba Iulia unde episcopul Caransebesului de atunci, Miron Cristea, a tinut o rugaciune deosebita, compusa special cu acest prilej'.


Sursa informatii - Basilica.ro
                                                             DRAGI ROMANI ! 
Sa intampinam cum se cuvine cele doua sarbatori importante, din 30 noiembrie si respectiv 1 decembrie. Sa ne amintim ca Sf. Andrei a increstinat stramosii nostri traitori pe meleagurile din tinuturile care se regasesc actualmente in tara noastra si sa reumplem sufletele de ravna pentru o traire crestineasca.
Sa intampinam onorabil si ziua de 1 Decembrie, ZIUA NATIONALA A ROMANIEI, sa facem din aceasta zi, una deosebita, de sarbatoare patriotica-sufleteasca multumind lui Dumnezeu pentru toate de pana acum, chiar cu greutatile inerente si situatiile uneori neintelese de noi si sa Il rugam de ocrotire permanenta pentru tara si neamul nostru.
In tara ca si in strainatate cu implicarea reprezentantelor diplomatice se vor organiza manifestari omagiale pentru ca toti romanii aflati departe in afara granitelor sa-si indrepte gandul si sufletul spre patria mama.
Facem un apel ca acolo unde va aflati fiecare dintre voi sa incercati sa punctati pentru cei din jur care va cunosc pe voi si comunitatea romaneasca sau sunt receptivi spre a va cunoaste care ceva despre ortodoxie si Romania. Ne propunem sa adoptam deviza de a fi mai buni, de a trai mai uniti, crestineste.
HAI SA DAM MANA CU MANA CEI CU INIMA ROMANA(....)
DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE ROMANIA SI PE ROMANI.

Asteptam impresii de la voi despre ce ati reusit sa faceti.  



Întalnire frățească, de suflet


          Sub titulatura ,,Limba romană fără frontiere”, Luni , 15 Noiembrie 2010 orele 1300 în sala de Artă și Multimedia a Bibliotecii Județene ,, A.D. Xenopol” Arad,  s-a desfășurat în organizarea d-lui director Florin Didilescu, întalnirea cu d-na EVA IOVA ȘIMON Și dl. ADRIAN ȘIMON din Ungaria.

          Au paricipat un gtup numeros de tineri elevi, profesori si altepersoane interesate de a afla cate ceva ,,Je vu despre romanii din Ungaria”.

          D-na Eva Iova Șimon – publicist, a prezentat săptămanalul ,,Foaia Romanească” – editat de către Editura de presă și cărți ,,NOI” a cărui director este.

          Au fost distribuite celor prezenți  în sală ultimele 4 numere ale acestui săptămanal.

S-a vorbit apoi despre Uniunea Culturală a Romanilor din Ungaria cu sediul la Gyula, precum și despre Institutul de Cercetari a Romanilor din Ungaria, care publică cărți.

          Au fost proiectate imagini ale localitaților in Ungaria cu specific și populație romanească, a unor școli, a clădirii liceului Romanesc din Gyula și Centrului Cultural.

          Localitați cu populație romanească (folosind scrierea romanească conform formulei) – Aletea, Batania, Bedeu, Bichiș, Bekescsaba, Chitighaz, Cenadul Unguresc, Ciongrad, Gyula, Letea Mare, Leucushaz, Micherechi, Otlaca Pusta, Szeghedin, pentru a enumera doar cateva din cele mai cunoscute si mai importante.

Micherechi  este cel mai romanesc sat din Ungaria, iar la Bedeu se vorbește romaneste și pe stradă.

La Micherechi este biserica ortodoxă existand astfel continuitate religioasă.

La Szeghedin există televiziune (Ecranul nostru) și radio în limba romană (nr. 4).

          În centrul Budapestei este situate Capela ortodoxă Gojdu.

          La sfarșitul întalnirii au fost împărțite cărți pentru copii, cd-uri și casete cu înregistrări de muzica populară din ,,Fonetica de aur a romanilor din Ungaria”.

          Pentru cei care au fost cu adevărat interesați de cele prezentate, întalnirea a fost întradevăr binevenită și o reușită.

          Le mulțumim si ii mai așteptăm în mijlocul nostru !