miercuri, 24 septembrie 2014

EPISTOLĂ  DE MULTUMIRE DE LA VIDACUT




      Înainte de a-ți trimite crucea pe care o duci ,Dumnezeu  a privit-o cu ochii săi preafrumoși , a examinat-o cu rațiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima sa cea plină de iubire , a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecțiune, ca nu cumva să fie mai grea decât o poți duce . Și după ce a măsurat curajul tău a binecuvântat-o și ți-a pus-o pe umeri. Deci o poți duce. Ține-o bine și urcă de pe Golgota spre Înviere.
      Acum patru ani când am părăsit sistemul militar am fost mișcat de aceste cuvinte si de îndemnul Mântuitorului de a te lepăda de tine de a-ți lua crucea și de a-l urma. Aveam o credință puțin îndoielnică dacă aș putea să supraviețuiesc și în alt mediu decât cel militar, avânt un venit cât de cât acceptabil si sigur. Aveam sa mă aventurez într-un pariu cu viața, plecând de la o viață moderată la  una nesigură material cu multe suișuri si coborâșuri , cu bună cunoștință de cauză fiind avertizat de acestea înainte de a face alegerea finală. Mult timp m-a frământat acest îndemn de a umbla pe calea pe care mi-a picurat-o în suflet Hristos de copil fiind. Îndemnat de credință și nădejde de la Dumnezeu mi-am spus ce ar fi să-L provoc pe Dumnezeu și să-i urmez calea fără să mă intereseze consecințele de care am fost avertizat.
      Încă din primii pași pe care i-am făcut, e drept cu multă sârguință și cu multe încercări Dumnezeu nu a stat deoparte. M-a încercat ce-i drept în mai multe rânduri dar, în momentul în care simțeam că sunt părăsit , că nu-mi mai sunt ascultate rugăciunile, când eram pe buza prăpastiei de deznădejde Dumnezeu a lucrat atât direct cât și indirect .
   Prezența directă a lui Dumnezeu o simțeam in pacea si liniștea pe care o dobândeam in rugăciune, parcă auzeam uneori o voce care mă sfătuia ce trebuie sa fac in următorul pas sau ce trebuie făcut . Nu mă simțeam singur oriunde mergeam sau stăteam. Dar Dumnezeu lucrează și indirect.  Înaintemergătorul meu pe atunci diaconul și acum preotul Suiogan Marius s-a dovedit a fi un bun prieten , coleg sfătuitor și îmbărbătorul meu,   el a fost cel care a trimis strigătul de ajutor , el este printre foarte puținii care nu a clătinat din cap, ci a încercat să găsească soluții viabile pt a mă ajuta, a mă sprijini a-mi alina frământările și neajunsurile în care ajunsesem în scurt timp de la venirea mea în parohie.
   Ceea ce am realizat și câte am realizat în parohie este din lucrarea indirectă a lui Dumnezeu care si-a revărsat harul său, peste frățiile voastre și peste vrednicul păstor părintele Daniel care v-a format și hrănit suflete cu povețe și exemple demne de urmat. Pe timp de iarnă toți pomii sunt asemănători , golași fără frunze, nu poți argumenta ceva despre unii sau alții dacă nu-i cunoști . de primăvara până toamna târzie pomii nu mai sunt la fel și se văd se deosebesc după frunză, floare si fruct. Este drept că sunt mai mulți factori care conlucrează sau împiedică realizarea finală a fructului. Toți preoții poate suntem îmbrăcați la fel însă nu toți se pot lăuda că au asemenea enoriași buni și formați porniți pe cărarea mântuirii. Nu poți avea astfel de rezultate doar printr-o colaborare vie cu Dumnezeu si printr-o inimă plină de dăruire jertfelnică.  Mie nu-mi rămâne nimic decât să-l felicit ca pe un părinte bun, că și-a educat și crescut copii în frică de Dumnezeu și cred cu desăvârșire că va găsi un răspuns bun la dreapta Judecată.
     Prin sprijinul și ajutorul frățiilor voastre,am reușit să fac anumite intervenții și modificări majore în biserica din Vidacut. Cuvinte de mulțumire nu mă pricep a spune sunt mulțumit la superlativ de dragostea,dăruirea, viteza de reacție și de execuție. După tot ajutorul și sprijinul primit pentru biserica din Vidacut, sincer nu am avut curajul și puterea de a mai face apel către frățiile voastre. Cu mila lui Dumnezeu am căutat să fac în asa fel treburile încât să nu mai apăs pe spatele si umerii nimănui. Am încercat sa port crucea cu stoicism gândindu-mă că poate vreo dată voi ajunge și mai rău sau si mai greu și poate atunci îmi va fii mai de folos ajutorul frățiilor voastre.
     Când am primit si bisericuțele acestea în primire , și mai ales cea de la Eliseni m-a apucat un pic groaza ,arăta ca un grajd părăsit . Am făcut tot posibilul și imposibilul să fac ca din acest locas de cult în paragină sa redevină poate mai frumoasa cum a fost de  nouă; o bisericuță modestă curată, frumoasă și nu mai asa de săracă datorită vouă iubiți credincioși. Nici nu vă gândiți cât bine ați putut face cu bănuțul frățiilor voastre dăruind un bănuț, o icoană, covor carte, casete, cd-uri.   
   Am avut onoarea să primesc în parohie acum o săptămână  patru soli de-ai părintelui Daniel și anume pe pr. Suiugan Marius, d-nul Gomboș Stelian , Ivașcu Daniel și cântărețul Marius care au venit cu daruri multe Carti,icoane,casete , veșminte, vase de cult și nu în ultimul rând o instalație completă de sonorizare. Pe această cale vreau să-i multumesc domnului Ivascu Daniel care a dat dovadă de profesionalism. După modul timpul de execuție, siguranța de sine dă dovadă că este un om priceput cu dar de la Dumnezeu. Vedeți frățiile voastre cum lucrează Dumnezeu? Eu imi luasem găndul că vreo dată voi avea o astfel de instalație în biserică. Atât de bine te poți simți acum in biserică că nici nu poți crede. Si până acum îmi plăcea să-mi caut de lucru la Biserică , acum este parcă un dar sa poți lucra în Biserică, frumos aranjată , cu instalație de luminite la  cruce  și iconostas. O atmosferă ambientală de rugăciune și reculegere se poate face foarte bine mai ales noaptea când se așterne liniștea peste sat , când lumina crucii și iconostasului foarte plăcute iți luminează ochii , urechiile sunt încântate de voci superbe care sunt redate de pe cd-uri prin intermediul stației  de sonorizare si inima , sufletul se poate înălța ca un uliu pe bolta cerului sburdând în voie în libertate. Nu poți simți aceste lucruri dacă nu ai parte de ele. Cred că acum as suferii foarte mult să nu le mai am. Această instalație de sonorizare imi aduce aminte de studenție când biserica era plină de studenți , când răsuna curtea bisericii și a facultății de slujbele frumoase ce se săvârșeau, cântecele înălțătoare ce se auzeau , de ambianța plăcută care o putea crea in rândul studențiilor. Dumnezeu să vă binecuvinteze pentru multul bine pe care l-ați făcut.
     Toate darurile au fost încununate și împlinite Duminica la săvârșirea sfintei Liturghii. Am avut parte de adevărată slujbă împreună cu părintele Suiugan Marius , am dat drumul la instalația de sonorizare de a răsunat tot satul și incă un lucru este important la trăirea slujbei si anume cântărețul sau cântăreții care pot reda aceleasi cântece bisericești pe mai multe voci, melodii sau mă rog după darul primit de la Dumnezeu. Cântărețul Marius este un baiat excepțional, are dar mare de la Dumnezeu . Mulți cântă… dar nu frumos… ci numai tare, de-ți vine să fugi de la slujbă. Acest Marius si-a dat concursul și într-adevăr  a adat dovadă de profesionalism , de dăruire , voce,ureche …impecabil. Mulțumim si lui pentru că are si el aport important în cadrul trăirii slujbei.   
       Cum zice si cuvântul Evangheliei  că cei de pe urmă vor fii cei dintâi poate cu aceasta trebuie să încep. Am avut printre acei patru soli ai părintelui Daniel un oaspete de seamă , un OM si anume d-ul Stelian Gomboș, care  ne-a impresionat foarte mult prin cuvântul de învățătură pe care l-a susținut la sfârșitul slujbei. A fost desertul care făcea meniul desăvârșit…cafeluța cu caimac. Predica scurtă la obiect aromată cu citate din sf. scriptură, dulce prin cuvintele frumoase adresate pericopei cu învățături foarte bune dar caimacul nu a lipsit. Poate o întrebare retorică presărată în predică , un cuvânt de dojană care trebuie sa te trezească la realitate poate toate la un loc au dat gustul de cafeluța cu caimac care te trezește la realitate și te îndeamnă să te apuci de treabă limpezindu-ți gândurile .
       Vă mulțumesc din inimă pt tot Dumnezeu să vă ocrotească să vă împlinească dorințele eu am să vă pomenesc în rugăciunile mele și Dumnezeu sa vă pomenească în ceruri, să vă împlinească dorințele . Nu uitați să mă pomeniti pr Horea  cu familia să-mi dea Dumnezeu tărie să port cu dăruire crucea primită de la Dumnezeu.

 Vă îmbrățișez cu mult drag
 Din mila lui Dumnezeu
                             Părinte Racea Horea  Petru
                                                             de la Vidacut