luni, 27 august 2012

Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului


Pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, în jur de 340 de muncitori lucrează la primele două subsoluri ale lăcaşului. Inginerul Petre Chiuţă, consilier patriarhal de la Sectorul Monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române, a declarat pentru „Ziarul Lumina” că se desfăşoară concomitent lucrări de armare, cofrare şi betonare la subsolul 3, la placa superioară a acestuia şi la elementele verticale ale subsolului 2.

Catedrala Mântuirii Neamului este prevăzută cu trei subsoluri care sunt numerotate de la cota 0 a construcţiei cu indicativele 1, 2, 3. După definitivarea radierului casetat au început lucrările la subsolul 3 şi apoi au fost continuate şi la subsolul 2 al lăcaşului. 'Subsolul 3 al Catedralei Mântuirii Neamului se află de la cota minus 16.05 metri la cota minus 11.05 metri. La acest nivel se armează, se fac cofraje şi se betonează elementele verticale, pereţii şi diafragmele. În acelaşi timp, în zonele unde s-au încheiat elementele verticale se lucrează la placa superioară care vine deasupra subsolului 3', a spus inginerul Petre Chiuţă. 

Subsolul lăcaşului de rugăciune are o structură complexă. Sunt mai multe tipuri de stâlpi şi diafragme verticale, de aceea se foloseşte un cofrag modular alcătuit din panouri care pot fi refolosite şi recompuse într-o nouă structură conform cerinţelor proiectului. Întrucât lucrările pe şantier se desfăşoară în tip piramidă, se pot observa în acelaşi timp lucrări la subsolul 3, la placa care încheie subsolul, dar şi la subsolul 2. 

'Subsolul 2 se află între cota minus 11.05 metri şi minus 6.80 metri. Şi aici au loc lucrări succesive de armare, cofrare şi betonare. Deoarece în ultimul timp ne confruntăm în timpul zilei cu temperaturi destul de ridicate, s-au luat şi măsuri speciale pentru protejarea muncitorilor şi pentru buna desfăşurare a lucrărilor. Programul de lucru pe şantier în-cepe la ora 6:30 şi se încheie la 17:00. Muncitorii beneficiază de pauză de masă şi timpi de hidratare. Se evită turnarea betonului atunci când este foarte cald, această lucrare fiind programată dimineaţa şi seara', a spus ing. Petre Chiuţă. 

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului pot fi sprijinite la orice parohie şi mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române. Pentru depunere numerar sau virament bancar există următoarele conturi ale Patriarhiei Române: Cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala sector 4, Bucureşti; Cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala sector 4, Bucureşti; Cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala sector 4, Bucureşti. Pentru mai multe informaţii puteţi consulta adresa de internet www.catedralaneamului.ro.


Preluat de pe agentia de stiri Basilica , cu acord.