Sunteţi la o vârstă la care, cei mai mulţi dintre voi treceţi prin formarea şi maturizarea caracterului moral-creştin, a personalităţii şi aprofundării în vederea însuşirii unor principii de viaţă şi a unei conduite care de regulă va marca întreaga perioadă ce va urma în viaţa voastră.
De aceea se cuvine să lucraţi cu mare râvnă la deprinderea unei trăiri duhovniceşti, în care credinţa, nădejdea şi dragostea să fie cele trei virtuţi de bază care să marcheze existenţa şi scopul vostru zilnic.
Astfel veţi avea o deprindere evlavioasă, veţi duce o viaţă duhovnicească de adevăraţi fii ai Bisericii Ortodoxe şi veţi culege roadele unei astfel de vieţi.
Pe de altă parte -tinereţea- este vârsta unor întrebări, a multiplelor neclarităţi, nelămuriri, o trăire efervescentă, uneori chiar tumultoasă cu un zbucium sufletesc inerent.
Este într-un fel firesc, căci e vârsta energiilor maximale, în sens pozitiv, a ambiţiilor fireşti de realizare şi punere în valoare a talantului sau … poate a talanţilor.
Dacă la acestă vârstă frumoasă, se întâmplă totuşi ca deasupra ta să treacă nori, negură sau poate chiar furtună, Sfânta Scriptură spune că este bine pentru om să poarte un jug în tinereţe, „căci jugul Meu este bun şi povara Mea este uşoară.” (Matei 11,30)
Aceasta uneori pentru a nu se îngâmfa, a nu se pierde în cele lumeşti sau a se întări în credinţa în Hristos Dumnezeu.
Dacă eşti tentat să gândeşti că se iroseşte tinereţea şi nu vei mai putea recupera această perioadă frumoasă niciodată, tot Biblia spune că: „…înnoise-vor ca ale vulturului, tinereţile tale.” (Psalmul 102, 5)
Imagini preluare din revista "Biserica din sufletul copilului" - postate cu acordul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautului.
Aşadar crede, nădăjduieşte, iubeşte, iartă şi smereşte-te sub braţul tare al lui Dumnezeu pentru că El să te mântuiască la vremea potrivită.
Încrede-te în Domnul, căci nimeni din cei ce s-au încrezut în El n-a rămas de ruşine.
· Cinsteşte-ţi părinţii
· Cere de la Domnul Dumnezeu înţelepciunea şi vei primi cu mână largă
· Frecventează biserica, unde poţi afla raiul pe pământ
· Caută-ţi prieteni creştini
· Citeşte o literatură adecvată, cu precădere religioasă
· Ascultă o muzică cultă, de calitate, muzică religioasă
· Cercetează cultura în general
· Caută să te afli cât mai mult în preajma bătrânilor şi oamenilor evlavioşi, agonisind cea mai de preţ comoară: ÎNŞELEPCIUNEA!
Pentru orice lucru pe care doreşti a-l începe, cu certitudinea izbânzii, adu cererea ta înaintea lui Dumnezeu cu credinţă şi mulţumire, fără a uita însă sa-I cerem ca voia Lui să fie intru totul.
„Fugi de poftele tinereţilor şi urmează dreptatea, credinţa, dragostea, pacea cu cei ce cheamă pe Domnul din inimă curată.” (II Timotei 2,22)
„Din toată inima cinsteşte pe tatăl tău şi nu uita niciodată durerile mamei tale.” (Înţelepciunea lui Isus Sirah 7,27)
„Adu-ţi aminte că ei ţi-au dat viaţa; ce le vei da tu în schimb pentru ceea ce au făcut ei pentru tine?” (Înţelepciunea lui Isus Sirah 7,28)
Preluare de la Episcopia Caransebeșului - cu mulțumiri !